Цената е формирана на база на два източника - по договор

...
Цената е формирана на база на два източника - по договор
Коментари Харесай

Газът през юни с 13% по-евтин от този през май и е под цената за април

Цената е образувана на база на два източника - по контракт за доставка с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на полутечен природен газ (LNG)
Природният газ от 1 юни ще коства 141,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) реши Комисията за енергийно и водно контролиране на закрито съвещание. На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и топлофикациите.

Тя с 13% по-ниска спрямо месец май и е под цената на газа за април. От енергийния регулатор разясняват, че това потвърждава, че обезпечените доставки на полутечен газ са действителна опция на едностранно прекратения от „ Газпром “ контракт.

За българските битови консуматори, индустриалните клиенти, както и на топлофикациите са обезпечени всички нужни количества природен газ. Те получават оптимално положителни цени, без значение от международната енергийна рецесия с рисково високи цени, споделят от КЕВР.

Комисията дефинира цената на природния газ за месец юни след изчерпателен разбор на предоставените данни и документи във импортираното от „ Булгаргаз “ ценово заявление. Установено е, че публичният снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар въз основа на два източника – по контракт за доставка на природен газ с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на полутечен природен газ (LNG). В заявката на „ Булгаргаз “ се съдържат обособените цени на доставчиците и размера на техните количества в общия микс.

През идващите месеци главното предизвикателство е да бъдат обезпечени дълготрайни контракти за различни доставки. За реализиране на сигурност на доставките и непоклатимост на цените, КЕВР предлага да се сключат контракти с най-малко три различни доставчика с разнообразни способи на образуване на цената.

" С постигнатата цена за юни „ Булгаргаз “ потвърждава, че с привличане на нови снабдители България може да реализира по-ниски цени от тези на „ Газпром “, което е добре, както за битовите консуматори, по този начин и за конкурентоспособността на българска стопанска система. Общият ни блян е това да бъде посоката през идващите месеци и години и по този метод страната ни да преодолее историческата си енергийна взаимозависимост от един снабдител - Русия “, акцентира ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото съвещание на 9 юни, напомнят от енергийния регулатор. 
Решението на КЕВР за одобряване на цена на природния газ, считано от 01.06.2022 година, ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР